Més de 200 persones s’han reunit, un any més, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona per celebrar conjuntament l’Acte de benvinguda del curs 2022-2023 d’Escoles + Sostenibles. El reconeixement a la tasca dels centres educatius de la Xarxa i l’impuls a l’economia del dònut han tingut un especial protagonisme. Coneixeu-ne tots els detalls!
El dia 9 de novembre, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha tornat a acollir un dels esdeveniments més emblemàtics del programa d’Escoles + Sostenibles: l’Acte de benvinguda del curs i signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Enguany, més de 200 persones, entre alumnat, docents i famílies de 37 centres de la ciutat que s’incorporen aquest any a la xarxa o que inicien o renoven un projecte triennal, han gaudit d’un acte de reconeixement pel seu compromís vers la sostenibilitat i la cura del medi ambient.
L’esdeveniment ha transformat el Saló de Cent en una platja. Senyal que el canvi climàtic està fent possible que ens banyem i gaudim del Sol a ple novembre. L’eskamot verd de l’Escola Sant Ramon Nonat s’han convertit en els visitants i socorristes d’aquest espai! Amb una actuació de petit format han conscienciat sobre la cura del nostre entorn i han apropat d’una manera amena i directa les problemàtiques a les quals ens enfrontem dia a dia: la mobilitat; el soroll; una alimentació poc sana i sostenible; o la contaminació de l’aigua, entre altres.
A continuació, ha donat la benvinguda l’Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Sostenibilitat. Badia ha destacat la feina i l’impuls a les accions sostenibles que es fan des dels centres educatius. “Demostreu que sou agents de canvi. Una escola pot canviar un barri, i la suma de tots els centres pot canviar Barcelona. Us vull encoratjar a seguir tenint una visió crítica i seguir fent propostes”, desitjant-los “un any ple d’aprenentatges”.
Tot seguit, l’Elsa Lluch, conductora de l’acte, ha donat pas a les intervencions de l’alumnat, professorat i famílies. Javier Rodríguez, de l’lnstitut Anna Gironella de Mundet, representant la veu del professorat, ha afirmat: “si volem canviar la forma en la qual pensem i actuem ho hem de fer des dels llocs on se’ns dona veu; les xarxes d’educació sostenible municipals ens doneu els plats i nosaltres només hem de cuinar”.
La Sara Okungbowa i la Yohara Jiménez, alumnes de l’Escola Ferrer i Guàrdia, han explicat algunes de les accions que porten a terme al seu centre, com les “Olimpíades verdes”. “El que fem és molt interessant i necessari. El dia de les Olimpíades verdes, l’escola convida a centres del barri a la Casa de l’Aigua, un equipament ambiental, per fer proves relacionades amb el consum responsable i la prevenció i gestió de residus”, han detallat, animant a la resta de centres a replicar aquesta iniciativa als seus barris i districtes. “La suma de petits esforços transforma”, han assegurat.
Finalment, com a representació de les famílies, han pres la paraula la Laura Zapata i en Josep Maria Padrosa, de l’Escola Proa, que han explicat com la implicació de la comunitat educativa i el treball en xarxa amb altres centres educatius del barri, ajuda a transformar i aprofitar espais de l’escola, com l’hort. A més, van agrair “la bona acollida que hem tingut i poder rebre l’ajuda de la xarxa d’E+S”.
Seguidament, l’ Irma Ventayol, directora de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, ha explicat els eixos i particularitats del model de la teoria de l’economia del Dònut, que té en compte tant els límits ecològics com el benestar de les persones, i ha instat la comunitat educativa a treballar per integrar en el seu dia a dia aquest model. Posteriorment, tots els centres assistents han participat en una dinàmica, on se’ls ha convidat a farcir un dònut gegant que hi havia a l’escenari amb les accions vinculades a cada eix temàtic, tenint en compte el sostre ecològic i la base social.
La celebració ha continuat amb un dels moments més esperats: l’entrega de les actes signades del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat dels nous centres que se sumen a la Xarxa i els reconeixements als centres que inicien o renoven els projectes triennals. Les emocions han estat a flor de pell! L’acte ha conclòs amb la tradicional fotografia de grup i “El nou combustible”, l’himne de les Escoles + Sostenibles, que ha posat la nota musical al comiat: “l’escola és l’inici de tots els camins i la missió serà canviar els nostres destins!”.