Sons de Sabadell és un projecte de ciència coorganitzat per l’Ajuntament i la La Salle-URL

Sabadell inicia una campanya oberta a la ciutadania per tal de dibuixar el paisatge sonor de la ciutat. Sons de Sabadell és una iniciativa de ciència ciutadana acústica coorganitzada per l’Ajuntament de Sabadell i La Salle-URL. Les persones interessades poden participar mitjançant el seu dispositiu mòbil fins al 30 d’abril de 2022. En el projecte hi participen de forma activa cinc escoles de primària, amb alumnat entre 10 i 14 anys que ha rebut formació específica. En aquests casos, s’ha realitzat una descoberta acústica de l’entorn del centre educatiu. A banda d’això, Sons de Sabadell resta obert a tota la ciutadania, ja que es busca la participació activa del públic no especialitzat, juntament amb professionals del món de la ciència i la recerca

El procediment per sumar elements al mapa sonor de la ciutat és molt senzill. El primer pas és buscar indrets de la ciutat o del rodal on es puguin trobar sons agradables (naturals, humans o artificials). El següent pas és enregistrar el so amb un petit vídeo en format horitzontal d’uns 30 segons, sense que apareguin cares ni veus que es puguin reconèixer. Per últim, cal pujar el vídeo a la plataforma habilitada per La Salle-URL, coorganitzadora de la campanya. Aquest mecanisme permetrà obtenir dades quantitatives i qualitatives dels sons a la ciutat.

Neix a partir de Sons al Balcó

Sons de Sabadell és una evolució del projecte Sons al Balcó, coliderat per l’ISGlobal i La Salle-URL durant els anys 2020 i 2021. Aquesta iniciativa pionera ha recollit paisatges sonors de tot Catalunya i continua estudiant la incidència del confinament en la percepció sonora dels ciutadans, també en el moment actual de tornada a la normalitat.