IV Conferència Estatal Tinguem Cura del Planeta

17-20 d’octubre de 2018. Alcaraz (Albacete)

Del 17 al 20 d’octubre s’ha celebrat a Alcaraz la IV conferència Estatal amb relació a projecte “Tinguem Cura del Planeta”. Un total de 116 joves, 31 docents i 17 tècnics de 9 comunitats han compartit problemàtiques ambientals i també han reflexionat sobre els efectes del canvi climàtic a les zones rurals. Les xarxes estatals participants han estat les esmentades a continuació: Madrid, Albacete, La Rioja, Palència, País Basc, Catalunya, Canàries, València i Múrcia. Per concloure, la delegació catalana estava formada per 13 joves escollits a la VI Conferència catalana (febrer de 2018), 3 docents i 3 tècniques (d’Escoles Verdes, Agenda 21 de Sant Feliu i Escoles+Sostenibles).

Programes

Al llarg d’aquests dies, professorat i alumnat van gaudir de diverses activitats seguint dos programes paral·lels a fi de conèixer les diferents problemàtiques ambientals i relacionar-les amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Per raó de la Conferència, el dimecres 17 d’octubre va ser dia de viatge per totes les delegacions que van anar arribant a Alcaraz al llarg del dia. Al vespre, finalment, va tenir lloc la inauguració i vetllada de presentació de la Conferència.

A continuació, l’endemà dijous 18, l’alumnat i el professorat van participar en els diferents tallers de descoberta de l’entorn. Més endavant l’alumnat va poder escollir entre els 8 tallers que s’havien organitzat:

  • Aus que canvien la seva rutina. Anellament
  • Depredadors, indicadors de qualitat
  • Cançó truncada del riu
  • La història del foc
  • Menjar sobiranament
  • Cases que canvien el paisatge
  • Néixer, viure, morir a Alcaraz
  • Quant costa un mòbil

Per altra banda, els docents van escollir entre un taller d’interpretació de la natura i un taller del patrimoni artístic.

La Fira de Mostres

La Fira de Mostres va ser l’espai de trobada de la tarda del dijous i també del matí de l’endemà divendres. Per la qual cosa, en aquest espai tots els participants va tenir l’oportunitat d’explicar les accions socioambientals que s’havien desenvolupat en els seus centres. En pocs mots cada centre va exposar un pòster descriptiu del projecte i un objecte representatiu o simbòlic d’aquell projecte que cadascú havia portat des del centre d’origen.

El mateix divendres, es van fer tallers amb l’alumnat per reflexionar sobre quines havien de ser les accions que cada centre podia portar per donar compliment als ODS. A més, es va realitzar un taller d’educomunicació per a tot l’alumnat de forma col•lectiva que va culminar amb una performance que recollia els resultats dels tallers del matí. L’actuació artística i col•lectiva acompanyada de música va centrar l’acte de cloenda del darrer dia.

Per acabar us deixem amb un vídeo que recull el testimoni i les impressions de tècnics, alumnes i professorat que van assistir a la Confint Alcaraz.