Del 21 al 24 de novembre s’ha celebrat la XVI edició del “Congreso Nacional del Medio Ambiente” al Palau Municipal de Congressos IFEMA a Madrid, la trobada ambiental més gran d’Espanya i Iberoamèrica, que s’organitza cada dos anys. El Congrés ha comptat amb més de cent sessions on s’han parlat de polítiques d’aigua, governança; descarbonització; energies renovables; urbanisme i mobilitat; pèrdua de biodiversitat i moltes altres temàtiques, entre les quals han destacat l’educació i la comunicació ambiental, fonamentals per divulgar i conscienciar a la població.

Aquesta edició ha comptat amb la participació activa de representants sorgits de la diferents edicions territorials del Tinguem cura del planeta, personificant una generació cada vegada més compromesa amb el canvi climàtic. És per això que dos representants de la Xarxa d’escoles sostenibles de Catalunya (XESC) han pogut participar-hi activament, el Max Fontbona d’Institut de Santa Coloma de Farners i el Gabriel Guillem de l’Escola Sant Ramon Nonat de Barcelona han estat el joves representants de la nostra xarxa.

En Gabriel Guillem ens ha compartit  la seva experiència:

“Del 21 al 24 de novembre es va celebrar a Madrid la XVI edició del Congrés del medi Ambient. Per primer cop en aquest congrés, ens van donar veu als joves. Vam assistir representants d’arreu de l’estat. Representants sorgits de les diferents edicions territorials del Tinguem cura del planeta. Per part de Catalunya hi vam assistir en Max i jo en representació de la XESC  i Escoles +Sostenibles.

A la trobada vam tenir l’oportunitat de participar en algunes de les taules rodones, organitzades en tres temàtiques. Els representants de diferents entitats, empreses, universitats i organitzacions, es van asseure en la que més inquietud els hi generava. En aquesta activitat vam dissenyar i desenvolupar diferents accions, i vam intercanviar coneixements i experteses sobre la temàtica proposada.

Va ser una molt bona oportunitat per dir-hi la nostra, per ser escoltats i per demostrar que “els joves fem coses”. Fins i tot vam compartir una estona amb la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

Junts, en les diferents trobades, vam arribar a la conclusió que “La unió és la solució”, vam poder demostrar que els joves som l’autèntic motor del canvi  i vam poder fer ressonar amb orgull el nostre lema, “Si no és ara, quan?, si no som nosaltres, qui?.

Sense cap mena de dubte va ser una de les millors experiències de la meva vida”