Més de 800 alumnes de 8 escoles de primària de Sabadell han treballat amb diferents activitats la visibilització de la dona en el camp de les ciències i la tecnologia, amb l’objectiu de trencar estereotips, prejudicis i fomentar la participació de les dones en aquest camp del coneixement. Les accions s’han fet en el marc del projecte Agenda 21 Escolar Plus i en el context de la celebració, l’11 de febrer, del Dia Internacional de la Dona i la Ciència.

Els nens i nenes han treballat diferents activitats STEM (sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria I Matemàtiques), relacionades amb el paper de les dones a la ciència i els desequilibris existents en relació amb els homes: quantitat de dones a carreres tecnològiques, premis Nobel masculins i femenins, bretxa salarial a les professions tècniques o inferioritat numèrica en el camp de la investigació.

Després d’una formació de quatre sessions, els referents STEM de cada centre han treballat com les noies han de trencar barreres en la seva carrera científica, com integrar la didàctica de les ciències al món de les aules, així com fomentar el pensament crític de l’alumnat i millorar la percepció social de la ciència. Així, s’han impulsat activitats tan diverses com:

  • Mural cronològic amb figures destacades femenines de la ciència (escoles Cifuentes, Espronceda, Amadeu Vives, Can Llong)
  • Estudi dels estereotips relacionats amb els jocs científics i/o els regals que reben nens i nenes (Escola Creu Alta)
  • Entrevistes a dones científiques rellevants (escoles Can Llong, Espronceda i Tarlatana), com per exemple a la doctora i investigadora Raquel Corripio, vinculada a l’Hospital Taulí; la neurocientífica Guillermina López-Bendito (vinculada al CSIC d’Alacant) o Serafina Poch, introductora de la musicoteràpia a nivell estatal
  • Experimentació al voltant de perfils científics femenins del segle XVIII (Escola Can Deu)
  • Treball específic sobre dones vinculades a la carrera espacial i visionat de la pel·lícula Figures ocultes (Escola Espronceda)
  • Activitats lúdiques com una gimcana, jocs de taula, i tallers de musicoteràpia (esco Escola la Amadeu Vives).

L’objectiu és provocar un increment de la selecció d’estudis postobligatoris STEM i fomentar la igualtat de gènere en l’àmbit de la ciència. Segons un estudi de la Generalitat, a finals de la dècada passada només optaven a carreres STEM un 26% de les noies davant d’un 40% dels nois, fet que s’agreuja en funció de situació sociocultural familiar (només un 24% d’alumnes de nivell sociocultural familiar baix respecte d’un 44% de nivell alt).

Algunes activitats s’allargaran en el temps fins al Dia Internacional de les Dones, el 8 de març. Posteriorment, tot el material recollit en format digital és compilarà en un eix cronològic digital del paper de la dona científica a la història.

Projecte de futur

Per al curs 2021-2022, vuit nous centres de primària de Sabadell se sumaran al projecte STEM Sabadell i faran un treball de revisió crítica dels entorns oberts del centre (patis i altres) des de la mirada de la docència científica i la dona.

Altres programes similars:

Programa STEMcat de la Generalitat de Catalunya

Aquí STEAM de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

lnspira STEAM, impulsat per la Universitat de Deusto

Web d’educació ambiental