Què és la XESC?
Des de 1998, tant la Generalitat de Catalunya –a través del Programa escoles verdes– com diferents ajuntaments –a través d’Agendes 21 escolars o Programes d’educació ambiental– impulsen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa.
Convé destacar que tots aquests programes tenen objectius coincidents. Per això, la Generalitat de Catalunya i un grup d’ajuntaments han acordat cooperar a fi que, per mitjà de la coordinació i la suma d’esforços, aquestes iniciatives ambientals adreçades a la comunitat educativa es beneficiïn d’aquesta col·laboració institucional.
Com a resultat, en aquest marc neix, el curs 2009 -2010, la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d’escoles verdes i xarxes locals que promouen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya. Per tant, podem definir la XESC com una xarxa de xarxes de centres educatius que desenvolupen programes d’educació per a la sostenibilitat.
Treballar en col·laboració entre administracions a fi de promoure l’Educació per a la Sostenibilitat i donar suport als centres educatius.
Una Catalunya on tots els centres educatius tinguin integrada la Sostenibilitat en el seu Projecte educatiu per tal de construir una escola de qualitat, transformadora i oberta a la comunitat.
- Col·laboració
- Educació per a l’acció
- Coresponsabilitat
- Transformació social
- Participació
- Innovació
- Transversalitat
- Esperit crític
- Millora continua
- Establir mecanismes de coordinació que facilitin la col·laboració entre les xarxes integrants.
- Fomentar el debat intern per avançar en la conceptualització de l’Educació per a la Sostenibilitat en l’àmbit dels centres educatius.
- Crear espais d’intercanvi i formació entre els membres de la XESC.
- Promoure l’intercanvi entre els centres de les diferents xarxes.
- Col·laborar entre les xarxes i amb altres agents en la formació del professorat.
- Compartir i elaborar recursos educatius.
- Promoure la recerca i l’avaluació en Educació per a la Sostenibilitat.
- Potenciar la formació de xarxes locals, allà on no n’hi hagi, així com ajudar a consolidar aquelles que ja estan formades.
- Establir lligams amb xarxes d’altres àmbits territorials (autonòmic, europeu…)
- Incidir en la millora de les polítiques en Educació per a la Sostenibilitat
A administracions que tinguin o vulguin crear una xarxa de centres educatius que tenen un projecte d’Educació per a la Sostenibilitat.
Assessorament i seguiment continu dels programes d’educació per a la sostenibilitat de cadascun dels centres de la seva xarxa. Organització d’espais d’intercanvi d’experiències i accions formatives per al professorat dels centres que formin part d’aquesta xarxa. Col·laboració per dur a terme les línies de treball de la XESC.
El 12 d’abril de 2010, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va presidir l’acte de constitució de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i de la comissió de seguiment. A l’acte hi van participat la cinquena tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, l’alcalde d’Argentona, Josep Masó, l’alcalde de Sant Esteve Sesrovires, Enric Carbonell, i també representants de les diferents institucions impulsores de la xarxa.
Formen part de la XESC les xarxes d’escoles per a la sostenibilitat de les institucions a continuació:
- Ajuntament d’Argentona: Xarxa d’Escoles Verdes d’Argentona
- Ajuntament de Badalona: Xarxa d’escoles de Badalona per a la Sostenibilitat
- Ajuntament de Barcelona: Xarxa Barcelona Escoles + Sostenibles
- Ajuntament de Castelldefels: Escoles de Castelldefels per la Sostenibilitat
- Ajuntament de Cornellà de Llobregat. Xarxa d’Escoles per la sostenibilitat de Cornellà
- Ajuntament de Gavà: Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Gavà
- Ajuntament d’Igualada: Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat d’Igualada (XESI)
- Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat: LH Escoles Sostenibles
- Ajuntament de Lleida: Escoles Sostenibles de Lleida
- Ajuntament del Prat de Llobregat: Al Prat, escoles + sostenibles
- Ajuntament de Sabadell: Agenda 21 Escolar
- Ajuntament de Sant Boi de Llobregat: Xarxa d’escoles per a la Sostenibilitat de Sant Boi
- Ajuntament de Sant Cugat del Vallès: Agenda 2030 Escolar
- Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat:Escoles més sostenibles de Sant Feliu
- Ajuntament de Terrassa: Xarxa d’escoles per a la sostenibilitat de Terrassa
- Ajuntament de Vic: Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Vic
- Ajuntament de Vilanova i la Geltrú: Educació ambiental
- Diputació de Barcelona: Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat (XCPS)
- Generalitat de Catalunya: Xarxa d’Escoles Verdes
- Consorci d’Educació de Barcelona
Poden formar part de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) les institucions locals que dinamitzen i impulsen una xarxa local d’escoles que desenvolupen un programa d’educació per a la sostenibilitat i que:
- comparteixen els objectius de la XESC i que també volen participar-hi activament.
- volen col·laborar amb la resta de xarxes que formen part de la XESC per tal de col·laborar en l’intercanvi d’inciatives, d’experiències i promoure la realització de projectes compartits.
Les xarxes locals que formen part de la XESC ofereixen als centres educatius que en formen part els serveis a continuació:
- assessorament i seguiment de manera contínua dels programes d’educació per a la sostenibilitat de cadascun dels centres.
- organització d’espais d’intercanvi d’experiències i accions formatives per al professorat dels centres que formin part d’aquesta Xarxa local.
- coordinació i difusió paral·lelament de les propostes educatives que s’organitzen en el marc del XESC.
Així doncs, l’adhesió a la XESC es formalitza a través d’un conveni que signa l’ens local (ajuntament, consell comarcal…) amb la Generalitat de Catalunya.
Les institucions interessades a incorporar-se a aquesta Xarxa cal que es posin en contacte amb la coordinació de la XESC a través de l’adreça electrònica a continuació: xesc@gencat.cat.