200 alumnes han visualitzat com serà la ciutat del futur en un diari futurista

Les peces venen acompanyades d’imatges dissenyades amb Intel·ligència Artificial

En un projecte pioner a Catalunya l’Ajuntament de Sabadell ha impulsat un exercici de reflexió, creativitat i comunicació a 200 alumnes d’entre 11 a 16 anys. L’encàrrec els trasllada a una professió, el periodisme, i a una data llunyana, un dia de 2040 que ells triïn per redactar una notícia sobre com serà Sabadell. Hauran de fer algunes assumpcions, sobre com serà la societat del futur. Serà molt tecnològica? O per contra haurem apostat per una societat de consum lent, amb la natura a tocar de la ciutat, i pacificada de trànsit?

Amb els resultats s’ha elaborat un diari local futurista amb unes 100 peces i més de 78 pàgines.

L’alumnat ha redactat una notícia escrita al 2040 sobre un tema del seu interès, que permet fer un collage col·laboratiu sobre com serà la nostra societat d’aquí dues dècades. Acompanyant als elements més habituals de la notícia: titular, subtitular, autor, data, entradeta, cos del text, etc, cada notícia vw il·lustrada per una imatge gràfica generada amb eines d’Intel·ligència Artificial.

L’alumnat ha rebut formació sobre llenguatge periodístic, cartellisme i estils artístics, i un taller pràctic de generació d’imatges amb l’eina DALL-E, que permet generar imatges de forma instantània només introduint algunes paraules clau.

En el marc de l’Agenda 21 Escolar de Sabadell, 4 centres públics de primària: Escola Roureda, Escola Enric Casassas, Escola La Trama i Escola i l’Escola Miquel Martí i Pol, a més d’alumnes del Centre d’Educació Especial Bellapart han participat en el projecte.