JOVES REPRESENTANTS A LA TROBADA EUROPEA

40 joves d’arreu d’Europa intercanvien a Munic idees i exemples de bones pràctiques ambientals. 2 representants catalans del projecte Tinguem Cura del Planeta fan sentir la seva veu.

39 joves de 17 regions de 9 països de la Unió Europea es van reunir al centre d’educació ambiental Naturerlebniszentrum Burg Schwaneck de l’11 al 16 de maig de 2014 a fi de participar en el YouthCORE 2014 aprofitant que a Munich tenia lloc la trobada anual ENCORE, que reuneix ministres de medi ambient de diferents regions d’Europa.

La Carla Viñas de Vic i en Gil Torné d’Igualada hi van participar com a joves representants per causa del projecte Tinguem Cura del Planeta, que s’està duent a terme en el marc de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

Tot seguit de presentar-se a través d’uns pòster en el que van plasmar la situació ambiental que hi ha actualment a cada territori, van visitar el centre de recerca climatològica de Baviera ubicat a la muntanya més alta d’Alemanya, el Zugspitze, per tal de conèixer els estudis que s’estan duent a terme en aquest camp.

ENCORE

Abans de posar-se a treballar, els joves van rebre la visita del ministre de medi ambient de l’estat federal de Baviera, el Dr. Marcel Huber, el qual va contestar preguntes sobre les polítiques ambientals de la unió europea, sobre les problemàtiques concretes de les regions i també d’altres sobre la seva pròpia contribució en la mitigació del canvi climàtic.

A través de la metodologia participativa del future workshop els joves van prioritzar els reptes socioambientals més significatius de les diferents regions, van buscar possibles solucions a aquests reptes, van intercanviar bones pràctiques ambientals i finalment van imaginar el futur d’aquí a uns quants anys. El debat i la reflexió va ser entorn les quatre qüestions que es van treballar en l’ENCORE, a continuació:

  • How to convince citizens of the urgent need for tangible actions to reduce CO2 emissions?
  • How to prepare for the increasing risk of floods, sea level rise, erosion and landslides?
  • How to protect natural life support systems like soil, water, air and habitats and biodiversity?
  • How to break the link between economic growth and increasing waste and sewage generation?

Amb les conclusions extretes del treball compartit, els joves van elaborar un document que tot seguit es va presentar a la inauguració de l’ENCORE que va aplegar representants polítics de les diferents regions.

En les properes setmanes els dos joves catalans es reuniran amb els representants polítics del Departament de Territori i Sostenibilitat per concretar i exposar-los el treball realitzat i les conclusions presentades.

Conferències escolars

La Conferència escolar és un procés de reflexió i intercanvi entre els joves d’un centre escolar per tal de transformar i imaginar el seu entorn. En pocs mots, un procés local que s’emmarca en un procés de participació internacional, on milers de centres escolars caminen cap a un mateix objectiu. El procés reconeix el paper del centre com un espai viu de construcció social de coneixement que permet la participació democràtica i el debat global i local paral·lelament.

Així doncs, els curs passat els joves van fer una diagnosi de les principals problemàtiques ambientals locals. Aquest curs amb relació a aquest diagnosi, han escollit les accions a realitzat i han elaborat, per portar a la Conferència catalana, un pòster on es recollia alguna de les accions realitzades al centre, els agents amb els que han col·laborat i la problemàtica a la que vol donar resposta aquesta actuació.

Recull dels pòsters dels centres educatius pòsters

Col•legi Sant Ramon Nonat (Barcelona)

Escola Pia de Sarrià – Calassanç (Barcelona)

Escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia (Barcelona)

Institut Joan Brossa (Barcelona)

Escola Pia de Sant Antoni (Barcelona)

FEDAC Mare de Déu de la Mercè (Barcelona)

Escola Els Arcs (Barcelona)

Institut Deltebre (Deltebre)

Institut Mediterrània (El Vendrell)

Institut Berenguer d’Entença (L’Hospitalet de l’Infant)

Institut Guindàvols (Lleida)

Institut Joan Oró (Lleida)

Institut Lluís de Peguera (Manresa)

Institut del Voltreganès (Les Masies de Voltregà)

Col.legi Maristes Valldemia (Mataró)

Institut Can Mas (Ripollet)

Institut de Roquetes (Roquetes)

Escola Montserrat (Rubí)

Fundació Llor (Sant Boi de Llobregat)

Escola Verge de la Salut (Sant Feliu de Llobregat)

Institut Olorda (Sant Feliu de Llobregat) Escola Bon Salvador (Sant Feliu de Llobregat)

Institut Sta. Coloma de Farners (Sta. Coloma de Farners)

Escola Sagrada Família (Sta. Perpètua de Mogoda)

Institut Cristòfol Despuig (Tortosa)

Col.legi Maria Immaculada (Tremp)

Institut Manuel Sales i Ferré (Ulldecona)

Col.legi Pare Coll (Vic)

Institut F.X Lluch i Rafecas (Vilanova i la Geltrú)

Escola El Cim (Vilanova i la Geltrú)

Institut Vila-seca (Vila-seca)

IV Conferència Catalana Tinguem Cura del Planeta

2 d’abril de 2014. Parc Central del Vallès (Sabadell)

Efectivament a la trobada hi van participar 120 joves de 13 a 16 anys de 31 centres educatius de Catalunya, 40 professors i 20 delegats de les Conferències de 2012 i 2013. El programa de la IV Conferència tenia com a tema central el procés de canvi i la seva comunicació, prèviament a la Conferència, tots els centres van elaborar un pòster que recollia les accions realitzades d’acord amb les problemàtiques ambientals locals i també els agents que hi han intervingut.
Paral·lelament a la Conferència Catalana es van celebrar altres conferències al País Basc i a França, amb les quals es va mantenir contacte a través de les xarxes socials Facebook i Twitter (#tinguemcura14). Per una altra banda un equip de comunicació format per delegats de 2013 va fer el seguiment de la Conferència i va elaborar un vídeo per compartir amb els joves bascos i francesos. Així mateix els delegats francesos ens van fer arribar un vídeo de la seva Conferència.

L’Acte

L’acte es va inaugurar amb el parlament d’una representació dels delegats que van ser escollits anteriorment al 2013. Tot seguit, els alumnes van poder conèixer les experiències de les altres escoles mitjançant una dinàmica de roda de premsa.

Seguidament, després d’esmorzar es va treballar específicament el tema de la trobada: la comunicació del canvi. Els alumnes havien de valorar si els pòsters presentats a més d’altres imatges de campanyes publicitàries comunicaven adequadament el procés de canvi. Com a resultat d’aquesta valoració i el debat posterior, els alumnes van modificar els seus pòsters per millorar la comunicació del canvi que havia suposat la seva actuació. Tant el grup d’alumnes com el de professors van acordar una relació de criteris que ha de seguir una actuació a fi de millorar la comunicació sobre el canvi.

Tallers comunicatius

Després de dinar es van organitzar els tallers comunicatius i lúdics a continuació:

  • Flashmob Europa, per aprendre la coreografia conjunta amb els altres centres d’Europa per celebrar el dia del Medi Ambient el 5 de juny.
  • Nota de premsa, que va resumir la jornada i es va fer arribar als mitjans de comunicació.
  • Gravació d’un anunci perquè els centres s’animin a fer una acció conjunta el proper 5 de juny.
  • Graffiti 1Graffiti2, sobre un dels lemes que es va acordar a la dinàmica sobre el canvi.
  • Ràdio. Es va gravar una falca radiofònica perquè els centres la facin arribar als mitjans de comunicació locals.
  • Ball de bastons, que es presentarà a la Conferència Estatal que tindrà lloc a Barcelona al novembre de 2014.
  • La foto del canvi, on es va fer una fotografia artística que mostrava un canvi.
  • Càlcul de la petjada ecològica de la trobada, tenint en compte diferents factors com la mobilitat, l’energia, els residus o els materials utilitzats. El càlcul va donar com a resultat que, gràcies a les mesures ambientals aplicades, les emissions de CO2 es van reduir en un 85%, emetent 883,52 kg CO2e

Podeu accedir a l’àlbum de fotos de la Conferència a través del link a continuació: https://www.flickr.com/photos/mediambientcat/sets/72157643393317814/

Finalment, abans de la cloenda, els delegats van escollir, d’entre els seus companys, els joves que els representaran al llarg d’aquest curs i a la Conferència Estatal que tindrà lloc el novembre del 2014 a Barcelona. Llistat de delegats més votats (fins a 3 vots)