IV Conferència Estatal Tinguem Cura del Planeta

17-20 d’octubre de 2018. Alcaraz (Albacete)

Més informació

VII Conferència Catalana Tinguem Cura del Planeta

9 de maig de 2019. La Casa del Mar i el Centre Cívic Albareda (Barcelona)

Fins a 110 joves i 40 docents de 23 centres educatius van participar el 9 de maig en la VII Conferència Catalana del projecte internacional “Tinguem cura del Planeta”, que es va celebrar a La Casa del Mar i al Centre Cívic Albareda de Barcelona.

Per començar, la Conferència es va iniciar amb la benvinguda de la Clàudia Moreno i en Ricard Guillem, en representació del grup de delegats catalans que van participar a l’última Conferència estatal que es va celebrar a Alcaraz (Albacete) a l’octubre de 2018. Seguidament, a nivell institucional va inaugurar la jornada el Sr. Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona.

El programa

El programa d’aquesta edició estava format per diverses activitats a fi de realitzar-es al llarg de tota la jornada entre els dos espais de la Casa del Mar i el Centre Cívic Albareda. En primer lloc, es va organitzar una Fira d’experiències amb una mostra dels pòsters que va elaborar cada centre educatiu. Aquesta mostra va permetre a l’alumnat interaccionar i també conèixer les problemàtiques ambientals i les accions proposades pels centres davant de la generació i gestió de residus, de la pèrdua de biodiversitat, de la contaminació atmosfèrica i acústica, de la propagació de les espècies invasores o de la mobilitat, entre d’altres problemàtiques.

Per acabar, després de la Fira, l’alumnat es va separar en grups per treballar sobre les problemàtiques ambientals i la seva relació amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 aprovats per la ONU. Com a resultat d’aquest treball, es van elaborar uns mapes de Catalunya amb la localització dels centres educatius participants i una descripció dels projectes ambientals i la seva relació amb els ODS.

Més tard, el joves van treballar en base a les seves accions i al concepte de canvi i transformació. I a partir d’aquí, van elaborar uns missatge a fi d’aconseguir que més persones i més centres es sumin a les seves propostes per aconseguir el canvi que persegueixen.

La premsa sostenible

Al llarg de tota la Conferència el grup dels 10 joves delegats que van anar a la darrera Conferència estatal es van organitzar per fer de reporters .Van ser la Premsa sostenible de la Conferència de manera que durant tot el dia van fer entrevistes als assistents, van elaborar un recull gràfic, el vídeo resum d’aquesta jornada i van compartir tot el que estava passant a través de les xarxes socials (@premsa_sost i els hastags: #VIIconfintcatalana  #escolesverdes  #escolessostenibles)

Finalment, a la tarda, van tenir lloc els 4 tallers d’Edu-comunicació, on de la mà d’experts en cada matèria van poder expressar a través de la música, el ball, la il·lustració o construcció multimedia, els missatges que havien elaborat en els tallers del matí.

Elecció de delegats

Tot seguit, els joves delegats assistents a la Conferència van escollir els seus representants per a la propera Conferència Estatal. A continuació tenim la llista dels joves que han obtingut 3 o més vots (Delegats 2019).

Per acabar, la jornada es va cloure amb la posada en escena dels tallers d’educomunicació i va tancar l’acte el Sr. Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Centres educatius participants i pòsters de les problemàtiques ambientals que es van presentar.

Vídeo resum elaborat pel grup de joves reporters

Recull de fotografies de la jornadahttps://www.flickr.com/photos/mediambientcat/albums/72157691566326473