V CONFINT estatal: “Transformant l’escola per a transformar pobles i ciutats”. Guadarrama, del 3 al 6 d’octubre de 2021

“Transformant l’escola per transformar pobles i ciutats, un somni assolible”, ha estat el lema de la V Conferència Estatal “Tinguem Cura del Planeta” que s’ha celebrat a Guadarrama (Madrid) del 3 al 6 d’octubre. Enguany, en la seva cinquena edició, la també anomenada “Confint” ha reunit 70 joves, 18 docents, 11 tècnics/ques i 7 facilitadors/es de 10 xarxes escolars d’arreu de l’Estat de ESenRED. De Catalunya hi han participat 12 joves, 2 professores, 2 tècniques i una facilitadora provinents dels programes Escoles Verdes, Escoles + Sostenibles de Barcelona i Escoles Sostenibles de Sant Feliu de Llobregat. Tots ells són membres de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC). Els joves delegats van ser escollits a la VIII Confint Catalana celebrada el 17 de juny.

Durant la V Confint, els joves dels centres eductius, amb el suport dels facilitadors, han desenvolupat un intens programa. Han compartit els projectes realitzats en els seus centres, amb el suport d’un pòster i un objecte que portàvem treballat des de cada xarxa. A través de diverses dinàmiques ambientades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i en quatre eixos socioambientals (transició ecològica, cohesió social, salut i ciutat i tecnologia), han analitzat les problemàtiques que es troben al seu dia a dia en els seus municipis, quines semblances hi trobàvem, com aquestes és relacionaven amb les problemàtiques globals i després han desenvolupat propostes per enfrontar-les a diferents nivells d’organització de la societat (individual, familiar, escolar, municipal, comarcal, autonòmica, estatal i mundial).

Amb aquestes propostes han realitzat 4 tallers d’educomunicació, coordinats per experts de cada matèria: rap (Omar Ben), dansa (Zahara Boufrari), art gràfic (Conxita Herrero) i manifest (equip de facilitadors). Els resultats han estat exposats a l’acte de cloenda de la V Confint, davant les autoritats convidades, tècnics i professorat.

Els joves han demostrat la seva implicació i capacitat per aportar solucions que, com anteriors ocasions, ha mostrat la potència d’aquest projecte compartit que els dona veu i els converteix en agents de canvi.

Per altre banda, el professorat que acompanyava als i les joves, ha realitzat diversos tallers: sobre la creativitat per situar la vida en el centre, la Agenda Urbana, la participació o els ODS.

Els joves participants, com és costum a les Conferències, ha pogut escollir democràticament els representats de les diferents xarxes implicades. Aquests joves escollits s’han compromès a compatir totes les propostes creades durant aquests dies en esdeveniments futurs, representant així la diversitat de centres i municipis que formen part de la seva xarxa i de les altres xarxes.

Grup a l'escenari
Foto de grup

La V Confint ha estat coorganitzada amb el Ministeri d’Educació i Formació Professional, des de la Subdirecció General de Cooperació Territorial i Innovació educativa. També han col·laborat el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana.

En l’acte de inauguració de la V Confint, va participar la Directora General d’Avaluació i Cooperació de Ministeri, M. Dolores López y Silvia Velázquez, cap del Servei en la Subdirecció General, així com Sònia Hernández Partal, del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana.
En la cloenda ens va acompanyar Purificación Llaquet, Subdirectora General de Cooperació Territorial i Innovació Educativa

I Foro Urbano Español, celebrat a Sevilla del 5 al 7 d’octubre

Una delegació de representants de ESenRED formada per joves delegats escollits a la V Confint, així com una representació dels docents i tècnics van participar en el I Foro Urbano. Els joves van poder presentar el manifest de la V Confint davant del públic assistents, principalment representants d’administracions locals. També es va participar en una taula rodona que treballava la relació entre els centres educatius i els municipis per aconseguir una transformació sostenible. En aquesta taula hi van intervenir professorat, alumnat, tècnics, consellers tècnics, arquitectes, consellers i delegats. Àlex Yang Ji de l’Escola Pia Sant Antoni de Barcelona ha estat el delegat de XESC al Foro.

I, mentre una part dels delegats estaven a Sevilla, uns altres quatre van participar en el programa emès en directe des del cal de Twitch “Educación ambiental en la trinchera”, en el qual van poder explicar la V CONFINT i la participació al I Foro Urbano. Enllaç del programa.

Si voleu conèixer amb més detall què ha passat durant aquesta Confint podeu consultar l’etiqueta #VConfint_ES i els comptes de @escolesXESC i @esenred21.

Xarxes escolars participants en la V Conferència Estatal “Tinguem Cura del Planeta”

XESC de Catalunya, Agenda 21 escolar de Albacete, CEHS de La Rioja, Aldea de Andalucia, Red de Escuelas para la Sostenibilidad de Palencia, IRAES del País Basc, Red de Escuelas Sostenibles de la regió de Murcia, Centres per la Sostenibilitat de la Comunitat Valenciana, Red de Centros por el Reciclaje de Asturias, Red InnovAS de Canàries.

Joves representants de la XESC en la V CONFINT

  • Àlex Yang Ji, Escola Pia Sant Antoni, Barcelona. Escoles + Sostenibles.
  • Athena Guerrero Quiroz, Institut Bernat Metge, Barcelona. Escoles + Sostenibles.
  • Eva Coenders Vrecar, Institut de Santa Coloma de Farners, Santa Coloma de Farners. Escoles Verdes.
  • Ginane Klein Atri, Institut Escola Joan Ardèvol, Cambrils. Escoles Verdes.
  • Kim Mourahib, Col·legi Maria Immaculada de Tremp. Escoles Verdes.
  • Lucia Martín Martínez, Col·legi Sant Ramon Nonat, Barcelona. Escoles + Sostenibles.
  • Marta Aragonès Rivera, Institut d’Olorda, Santa Feliu de Llobregat. Agenda 21 Sant Feliu.
  • Marta Becerra Oliva, Institut Jaume Huguet, Valls. Escoles Verdes.
  • Martí Porta Morros, Institut Lluís de Peguera, Manresa. Escoles Verdes.
  • Matías Castellar Pascual, Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka, Barcelona. Escoles + Sostenibles.
  • Pau Portabella Rafales, Escola Mestral SCCL, Santa Feliu de Llobregat. Agenda 21 Sant Feliu.
  • Piero Lopez Dioses, Escola Sant Medir, Barcelona. Escoles + Sostenibles.