VI CONFINT estatal: “Enreda’t pel Clima”. Granada del 15 al 18 d’octubre de 2023

“Enreda’t pel Clima”, ha estat el lema de la VI Conferència Estatal “Tinguem Cura del Planeta” que s’ha celebrat a Granada (Dílar) del 15 al 18 d’octubre de 2023. Enguany, en la seva sisena edició, la també anomenada “Confint” ha reunit 75 joves, 23 docents, 12 tècnics/ques i 8 facilitadors/es de 11 xarxes escolars d’arreu de l’Estat de ESenRED. De Catalunya hi han participat 11 joves, 4 docents, 2 tècniques i una facilitadora provinents de la XESC (Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya. Els joves delegats van ser escollits a la X Confint Catalana celebrada el 28 d’abril de 2023.

Durant la VI Confint, els joves dels centres educatius, amb el suport dels facilitadors, han desenvolupat un intens programa. Han compartit els projectes realitzats en els seus centres, amb el suport d’un pòster i un objecte que portaven treballat des de cada xarxa. A través de diverses dinàmiques ambientades en els problemes ecosocials i amb relació a l’emergència climàtica, han hagut de resoldre vuit casos sobre vuit temàtiques diferents:

 • Sistema agroalimentari
 • Justícia social
 • Producció i consum
 • Model energètic
 • Cultura de l’aigua
 • Mobilitat i residus electrònics
 • Biodiversitat
 • Fenòmens meteorològics extrems

Amb aquestes propostes sobre l’emergència climàtica han realitzat 4 tallers d’educomunicació, coordinats per experts de cada matèria: música, performance, art gràfic i manifest. Els resultats han estat exposats a l’acte de cloenda de la VI Confint, davant les autoritats convidades, tècnics i professorat.

Els joves han demostrat la seva implicació i capacitat per aportar solucions que, com anteriors ocasions, ha mostrat la potència d’aquest projecte compartit que els dona veu i els converteix en agents de canvi.

Per altre banda, el professorat que acompanyava als i les joves, ha realitzat diversos tallers, sempre intentant seguir el que estaven fent els joves: solució de reptes sobre l’emergència climàtica, la metodologia CONFINT i la participació de l’alumnat, tallers de comunicació i finalment també la creació del manifest del professorat.

Els joves participants, com és costum a les Conferències, ha pogut escollir democràticament els representats de les diferents xarxes implicades. Aquests joves escollits s’han compromès a compatir totes les propostes creades durant aquests dies en esdeveniments futurs, representant així la diversitat de centres i municipis que formen part de la seva xarxa i de les altres xarxes.

Foto grup cofint VI
MANIFIESTO JOVENES
MANIFIESTO DOCENTES
RECULL PÒSTERS

Si voleu conèixer amb més detall què ha passat durant aquesta Confint podeu consultar l’etiqueta #CONFINTSierraNevada i #EnredadosXelClima i els comptes de @escolesXESC i @esenred21.

Xarxes escolars participants en la V Conferència Estatal “Tinguem Cura del Planeta”

XESC de Catalunya, Agenda 21 escolar de Albacete, CEHS de La Rioja, Aldea de Andalucia, Red de Escuelas para la Sostenibilidad de Palencia, IRAES del País Basc, Red de Escuelas Sostenibles de la regió de Murcia, Centres per la Sostenibilitat de la Comunitat Valenciana, Red de Centros por el Reciclaje de Asturias, Red InnovAS de Canàries.

Joves representants de la XESC en la V CONFINT

 • Yue Fei, Escola FEDAC Vic, Vic. Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Vic (XESVIC).
 • Aina Gil Lopez, Institut Montgròs, Sant pere de Ribes. Xarxa Escoles Verdes.
 • Adriana Ferrer Vilaseca, Escola Mestral, Sant Feliu de Llobregat. Agenda 21 Sant Feliu.
 • Miona Viella Ribas, Escola Frederic Mistral, Barcelona. Escoles + Sostenibles.
 • Marc Vargas Aldana, Institut Olorda, St. Feliu Llobregat. Agenda 21 Sant Feliu.
 • Pau Riera Vilarmau, Institut Lluís de Peguera, Manresa. Xarxa Escoles Verdes.
 • Arnau Ribes García-Milà, Col·legi Jesuïta Gràcia – Kostka, Barcelona. Escoles + Sostenibles.
 • Jan Diaz Rodríguez, Col·legi Jesuïtes Bellvitge -CE Joan XXIII, L’Hospitalet de Llobregat. Xarxa Escoles Sostenibles de l’Hospitalet
 • Haritz Garulo Ballús, Col·legi FEP Sant Ramon Nonat, Barcelona. Escoles + Sostenibles.
 • Judit Moguel Abadia, Escola El Cim, Vilanova i la Geltrú. Xarxa Escoles Verdes.
 • Claudia Curtichs Privat, Escola Pia Sant Antoni, Barcelona. Escoles + Sostenibles.

II Foro Urbano Español, celebrat a Granada el 16 i 17 d’octubre de 2023

Una delegació de representants de ESenRED formada per joves delegats escollits a la VI Confint, així com una representació dels docents i tècnics van participar en el II Foro Urbano. Els joves van poder presentar el que és la CONFINT i el que s’hi estava fent, així com les seves peticions. Yue Fei i Jan Diaz van ser els delegats de XESC al Foro.

Foro urbano españa II
Foro urbano españa III