Avui dia 6 del desembre de 2024, Thais Lozano i Paco Herrero, de FEP Sant Ramon i l’Institut Montgròs, ecodelegats escollits a la darrera Confint Catalana del passat mes de maig, tornem desprès de tres dies d’intens treball al CONAMA, el Congrés Nacional del Medi Ambient. Allà hi hem assistit com a representants de la XESC i de la xarxa estatal Esenred, convidats per l’organització com a participants joves per tal d’exposar la nostra metodologia de treball cooperatiu i acció mediambiental,  que desenvolupem a través del projecte “Tinguem cura del planeta”. L’objectiu que ens hem marcat és poder inspirar i guiar a altres organitzacions per tal que puguin replicar el nostre model d’actuació i intentar lluitar a favor de la sostenibilitat.

La nostra intervenció al CONAMA va consistir en dues dinàmiques:  la primera tractava d’exposar la nostre actuació estrella com a escoles sostenibles, que és la Confint, que ens permet debatre els nostres punts de vista en temes socioambientals i col·laborar per solucionar les diferents problemàtiques dels nostres municipis. La segona intervenció que vam fer al Congrés es basava en implementar una dinàmica amb el públic assistent a la Taula de Treball d’Educació Ambiental, on a través d’un “World Café” debatíem amb els assistents diferents conceptes ecosocials: acció transformadora, interdependència, solidaritat, cooperació, convivència… que ens semblen clau per assolir un canvi real en la nostra societat.

Pensem que és totalment necessari que existeixin congressos com el CONAMA que ajudin a visibilitzar el medi ambient, i no només això, sinó que donin l’oportunitat d’expressió a joves com nosaltres, com si fóssim professionals.

Ha estat una experiència inoblidable, no només pel Congrés sinó pels companys amb els que hem treballat colze a colze defensant idees innovadores i intercanviant experiències que creiem són molt interessants. Ha estat increïble, abans de l’experiència ens hagués semblat gairebé impossible de pensar que dos alumnes de 4t d’ESO poguessin intervenir a un Congrés davant de centenars de persones i, fent-ho, haver pogut aportar el seu granet de sorra a la transició ecosocial i la lluita contra el canvi climàtic.

Perquè si no és ara, quan? I si no som nosaltres, qui?