IX CONFINT Catalana. El Prat de Llobregat, 28 d’abril de 2022

El 28 d’abril es va celebrar al Prat de Llobregat la IX Conferència catalana de joves del projecte “Tinguem cura del planeta”, les anomenades CONFINT. La trobada tornava a ser presencial, dos anys després, i més de 100 joves i docents de centres d’arreu de Catalunya van tornar a veure’s les cares per compartir les problemàtiques ambientals dels seus municipis i les accions de millorar que hi estan duent a terme, fruit del seu compromís amb la millora de l’entorn proper.

Una desena de joves representants de Catalunya que van participar en la V CONFINT estatal a Guadarrama l’any passat també van ser-hi presents per acompanyar l’alumnat durant tot el dia i cobrir totes les activitats fent de reporteres i reporters, per després elaborar un vídeo resum de la jornada. El paper d’aquests joves amb més experiència és clau per seguir amb el model “Jove educa a jove”, tan important en el projecte “Tinguem cura del planeta”, i cabdal a l’hora de passar el relleu en la lluita contra l’emergència climàtica.

La benvinguda de l’acte va ser doble: d’una banda, a càrrec del Sr. Joaquim Bartolomé, tercer tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans de l’Ajuntament del Prat i, de l’altra, de l’alumnat delegat elegit en la V CONFINT estatal de joves organitzada per ESenRED, que va tenir lloc a Guadarrama (Madrid) entre el 3 i el 6 d’octubre del 2021, a través d’un vídeo.

Després de la benvinguda, l’alumnat participant va compartir, a la Fira d’Experiències, les iniciatives sostenibles que els seus centres han estat treballant durant aquest curs: la mobilitat sostenible, l’impacte dels microplàstics o la neteja i cura d’espais naturals i parcs van ser només alguns dels temes que es van presentar. A més, abans de dinar, tant els i les joves com el professorat van fer un taller d’eines per millorar la comunicació i transmetre millor aquestes accions, “Comunicació per a la transformació”.

A la tarda es van posar en pràctica els consells de difusió apresos en la formació, i cada jove va poder decidir quin taller d’educomunicació volia realitzar: dansa, xarxes socials (Reels i TikTok), expressió plàstica o manifest. La trobada es va acabar amb l’acte de cloenda, en què es varen presentar els resultats d’aquests tallers i on es van escollir els ecodelegats i ecodelegades per ser representants de Catalunya a la Conferència estatal del curs vinent, i continuar lluitant per aconseguir un futur més sostenible. La trobada la va cloure el Director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, que va recollir el manifest dels joves.